Alussa on tieto siitä että on jotain enemmän

Alussa on tieto siitä, että on jotain enemmän

Tiedät ehkä Eckhart Tollen ja hänen valaistumistarinansa? Kyse on varmaan nykyajan tunnetuimpia, eli tunnetuin tarina siitä, miten ihminen havahtuu äkillisesti siihen tosiasiaan, ettei kaikki olekaan sillä tavoin, kuin on tähän asti elänyt ja kuvitellut.

Että se “minä”, jonka olen oppinut mieltämään minänä, ei olekaan yhtä kuin ne ajatukset, tunteet tai se fyysinen keho, jonka olen kehitykseni aikana saanut. Että on olemassa syvempi taso, havainnoitsijan taso. Että voin lopettaa kärsimykseni samalla, kun siirryn vain tutkimaan tunteittani ja ajatuksiani tältä toiselta, niin sanotulta metatasolta käsin.

Eckhart Tolle kuvailee tuon havahtumisensa tarkasti kirjassaaan Läsnäolon voima. Tollelle tapahtui valtava muutos varsin lyhyessä ajassa, ja yleisen käsityksen mukaan Tolle elää niin sanottua valaistunutta elämää. Mitä sitten on valaistuminen, siitä myöhemmin.

Valtaosalle ihmisistä, jotka kokevat henkisen tai hengellisen heräämisen, ei tapahdu suuria mullistuksia yhdessä yössä. Suurin osa meistä päätyy kuitenkin eri reittejä siihen toteamukseen, että elämässä on jotain enemmän. Että pelkkä pinnallisen tekemisen ja materialististen arvojen läpitunkema elämä ei enää tunnu miltään. Että on pakko löytää vastauksia mieltä askarruttaviin, elämää suurempiin kysymyksiin.

Buddhalaisilla on opetus viidestä tai seitsämästä henkisen heräämisen vaiheesta. Deepak Chopran, suosittu lääkäri ja henkinen opettaja, opettaa viidestä eri vaiheesta. Koska sanat ovat vain tienviittoja totuuteen ja kaikenlaiset opit ovat yksinkertaistuksia totean nyt vain ykskantaan, että vaiheita on, eikä herääminen yleensä noudattele kronologisesti mitään käsikirjaa.

Esittelen kuitenkin jatkossa oman ajatukseni näistä vaiheista.

Havahtuminen

Heräämisen ensimmäinen vaihe on havahtuminen. Ihminen herää siihen tunteeseen tai tosiasiaan, että elämässä on pakko olla jotain enemmän, kuin mitä silmällä pystymme näkemään ja muutoin aistimaan. Että on olemassa toinen todellisuus tai syvempi merkitys, kaiken takana oleva jumaluus, voima tai suoranaisesti jopa Jumala.

Havahtunut ihminen on hämmentynyt: voiko olla niin, että olen koko elämäni voinut kulkea näin laput silmilläni. Ihmisten jokapäiväinen touhu ja aherrus alkaa näyttäytyä erilaisessa valossa. Mitä järkeä on käydä töissä, josta ei tykkää ja jossa voi huonosti? Mitä järkeä on tuijottaa vapaa-ajalla tuntitolkulla sarjoja? Mitä ihmeen mieltä tässä omassa olemassaolossani on, sillä pakkohan siinä on olla joku mieli ja tarkoitus?

Shopping Cart